top of page

Domácí dýňové pyré na 3 způsoby

Aktualizováno: 4. 10.

Máš doma dýni a nevíš, jak na dýňové pyré? My tu pro tebe máme recept! V tomto článku najdeš 3 způsoby přípravy! Domácí dýňové pyré je velmi jednoduché na přípravu! A protože jsou zde 3 postupy přípravy různými způsoby, určitě si vybere každý!


Při přípravě dýňovým receptů potřebuješ vždy dýňové pyré - to si samozřejmě můžeš koupit a nebo si ho doma vyrobit sám nebo sama! To je mnohem levnější a vlastně ti to ani nezabere moc času! Navíc pokud máš doma zahrádku, dýně si můžeš i vypěstovat! Což je mimochodem velmi lehké a ani se o ně musíš příliš starat- rostou v podstatě samy!


Co si můžeš připravit z dýňového pyré? Zkus jeden z těchto receptů z našeho webu!


Dýňové pyré se dá použít jak na sladké, tak i na slané recepty. Dokonce do něj můžeš přidat i další koření nebo další ingredience podle sebe - ale doporučuji spíše koření. Ostatní ingredience by mohly zkrátit trvanlivost dýňového pyré.

Domácí dýňové pyré na 3 způsoby

Recept na domácí dýňové pyré na 3 způsoby:


Potřebuješ:

  • Polovina dýně hokkaido (nebo jiné, ale ne všechny můžeš použít se slupkou) - cca 500g

  • voda (ne u všech způsobů, i když doporučujeme)


Postup:

  1. Dýni omyj a vydlabej semínka.

  2. Potom ji rozkrájej na kostičky nebo jinak, záleží jaký způsob použiješ. Pak připrav podle toho, jaký druh výroby pyré použiješ.

V hrnci:

Do hrnce dýni nakrájej na měsíčky a potom zase na kostičky. Dej do hrnce s vodou a zapni sporák. Povař, občas zamíchej a kontroluj, jestli není potřeba dolít vodu. Jakmile změkne, tak vypni a rozmixuj dohladka. A je hotovo - tento způsob zabere asi 30 minut.

Domácí dýňové pyré na 3 způsoby










Z trouby:

I do trouby nakrájej dýni na kostičky a dej na plech s pečícím papírem. Nech péct na 200°C asi na 30-50 minut. Záleží i na velikosti kostiček. Tohle pyré není tak měkké a jelikož v něm není voda, tak toto pyré po chvíli ztuhne. Možnost, jak ho udělat s lepší konzistencí je to, že budeš dýně mixovat spolu s vodou.

Domácí dýňové pyré na 3 způsoby











Z horkovzdušné fritézy:

Do horkovzdušné fritézy jsme dýni nakrájely pouze na 4 části. Celé to trvá asi 20 minut (minimálně v té horkovzdušné fritéze, co máme my). Dýni potom rozmixuj, ale pokud budeš pyré skladovat v lednici, také ztuhne. Opět je zde možnost mixovat s vodou.

Do HF také na 200°C.

Domácí dýňové pyré na 3 způsoby








Jaké dýňové pyré bylo nejlepší?

Za nás bylo pravděpodobně nejlepší dýňové pyré z vařiče. Mělo krásnou konzistenci a bylo relativně rychle hotové.

Druhé bylo to horkovzdušné fritézy - dýně se nemusí krájet na kostičky a je hotové za 20 minut, takže velmi rychle. Jde v podstatě o minimum práce, ale zase nebylo konzistentně tak krémové jako to z vařiče.

Dýňové pyré z trouby nás oslovilo nejméně. Tam technicky vzato sice nemusíš krájet na kostičky, ale pokud necháš velké kusy dýně, může to zabrat déle než hodinu. A c se týče konzistence - pyré bylo dost tuhé.


Jak dlouho dýňové pyré vydrží? A jak ho skladovat?

Dýňové pyré vydrží v lednici až 5 dní. V mrazáku vydrží delší dobu, ale doporučeno je 6 měsíců. Je vhodné ho skladovat ve vzduchotěsné nádobě. Při skladování v mrazáku je po rozmražení doporučeno ho už znovu do mrazáku nedávat. Nicméně můžete kousek odkrojit a použít - jednodušší je dát pyré do mrazáku po sáčcích o 150g nebo nějakou podobnou hmotnost, kterou často používáš v receptech.


Líbí se ti naše recepty? Dej nám vědět do komentářů, jak se ti tento recept povedl! Sleduj nás i na sociálních sítích. Na Facebooku nás najdeš jako Twin recipe (uzavřená skupina či veřejná stránka) nebo na Instagramu (@twin_recipe) či na Tiktoku. Dále nás můžeš sledovat i na Pinterestu!


Přejeme dobrou chuť!

Štítky:

177 zobrazení0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page