top of page

Domácí jablečný štrůdl z jogurtového těsta

Aktualizováno: 4. 10.

Miluješ štrůdl? Děláš ho doma z listového těsta? Jestli ano, co když ti řekneme, že existuje mnohem chutnější, levnější a zdravější těsto na štrůdl, které si můžeš doma připravit? Tento domácí jablečný štrůdl chutná naprosto božsky! Navíc obsahuje mnohem méně tuku než klasický (z listového těsta), a proto je zdravější variantou.


První dezert, který napadne většinu lidí při zmínce o jablkách, je pravděpodobně jablečný štrůdl! To nikoho určitě nepřekvapí, vždyť jde o jeden z nejoblíbenějších jablečných dezertů! Zároveň je to skvělý způsob, jak využít velké množství jablek - a to velmi chutným způsobem!


Tento recept je perfektní jako sladký dezert! Ať už ke kávě, tak klidně i bez ní. Je ideální na různé oslavy nebo jako víkendová dobrota. Tento domácí jablečná štrůdl zachutná úplně každému, kdo ho zkusí! Jestli tedy hledáš dokonalý jablečný recept, víc už hledat nemusíš!

Máš chuť na další zdravé recepty z jablek? Zkus jeden z těchto skvělých receptů, které na našem webu už nějakou dobu najdeš!

Domácí jablečný štrůdl

Recept na jednoduchý domácí štrůdl:

Potřebuješ (3ks štrůdlu):


Náplň:


Postup:

  1. Všechny ingredience na těsto smíchej a vypracuj. Možná bude potřeba víc mouky, těsto bude lehce lepivé.

  2. Na náplň - jablka nastrouhej, přidej sladidlo, skořici a perník. Smíchej.

  3. Těsto rozděl na 3 části a každou z nich vyválej na tenko - nezapomeň podsypávat moukou nebo se bude trhat, stejně tak posyp moukou i samotný váleček. Ale ne příliš moc, jen zlehka. Doporučujeme podsypávat po troškách a pravidelněji. Těsto rozválej do tenkého obdelníku.

  4. Na střed vyváleného obdelníku dej náplň a trochu ji umáčkni a potom těsto zadělej do "nohavice". Potři vejcem a dej péct na 180°C asi na 30-40 minut. Raději zkontroluj už při 30 minutách.

Pár poznámek k receptu Domácí jablečný štrůdl:

Máslo použij studené z lednice, nepoužívej rozpuštěné máslo. Trochu povolené máslo (v pokojové teplotě) použít můžeš, nejlepší je ale studené. Špetku soli v těstě můžeš vynechat, dává se pouze pro zvýraznění chutě. Do těsta dej řecký jogurt (můžeš dát i klasický bílý, ale potom bude potřeba více mouky, nebo méně jogurtu) nebo skyr. Můžeš použít i tvaroh, opět bude potřeba jiné množství mouky, asi trochu víc než při použití řeckého jogurtu.


Jablka do štrůdlu je lepší použít nahrubo nastrouhané nebo nakrájené na tenké plátky. Jablka nemusíš loupat. Také doporučujeme používat jablka, která neobsahují přílišné množství šťávy, jinak by šťáva mohla ze štrůdlu vytéct. Místo sladidla můžeš použít klasický cukr, jeho množství doporučujeme poupravit podle chutě. Stejně tak doporučujeme použít perník na strouhaní, ale ten lze vynechat.


Pokud se ti štrůdl při rozválení roztrhne, zase tak moc se neděje, stačí těsto přimáčknout k sobě. Jelikož se valí na tenko, občas se to stane!


Mimochodem, neboj se místo jablek použít klidně i hrušky! Tímto způsobem si můžeš připravit perfektní hruškový závin, který potěší naprosto každého! Nebo náplň klidně nakombinuj a použij jablko-hruškovou náplň. Nezapomeň, že hrušky jsou obvykle trochu sladší než jablka.


Líbí se ti naše recepty? Dej nám vědět do komentářů, jak se ti tento zdravý recept povedl! Sleduj nás i na sociálních sítích. Na Facebooku nás najdeš jako Twin recipe (uzavřená skupina či veřejná stránka) nebo na Instagramu (@twin_recipe) či na Tiktoku. Dále nás můžeš sledovat i na Pinterestu!


Přejeme dobrou chuť!


Kalorické hodnoty na 1 štrůdl:

Chcete číst dál?

Chcete-li pokračovat ve čtení tohoto exkluzivního příspěvku, zaregistrujte se na twinrecipe.com.

609 zobrazení0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page