top of page

Základní tipy při pečení, které by měl každý znát

Máme tu základní tipy při pečení, které by měl každý znát. Tyto tipy nejsou žádnou novinkou, naopak by měly být známé všem, kdo se alespoň občas ocitne v kuchyni a upeče si něco dobrého (nebo se o to pokusí). V mnoha receptech se dokonce předpokládá, že tyto tipy všichni znají a často se tak ani neuvádí. Možná to je jedním z důvodů, proč se ti něco nepovedlo!

Základní tipy při pečení, které by měl každý znát

Základní tipy při pečení, které by měl každý znát:

Kdy by měly být ingredience pokojové teploty?

Ingredience by měly být pokojové teploty u kynutých těst a také u těch tekutých. Pokud si nejsi jistý/á, pokojová teplota neuškodí u většiny receptů. Pokud bys do receptu měl/a přidávat něco studeného, je to většinou v receptu uvedené (například studené máslo).

Pokojová teplota nemusí být u receptů, kde nejprve budeš vařit vejce s ostatními ingrediencemi a až potom dáš vše do trouby nebo u receptů, kde vejce či těsto s vejcem nešleháš. Studené vejce bys nikdy neměl/a přidávat do utřeného másla s cukrem apod. Resp. do žádného receptu, kde používáš změklé nebo rozpuštěné máslo, protože to by mohlo vést k hrudkám v těstě.

Existuje mnoho různých situací, kdy jsou vejce pokojové teploty lepší. Pokud chceš nadýchaný recept, je lepší pokojová teplota. Pokud děláš například brownies, nemusíš teplotu řešit.


Zkontroluj si všechny ingredience před pečením (i vařením).

Ověř si, že máš všechny ingredience ještě předtím, než začneš péct. Možná ti to přijde jako zbytečný krok ale ušetří ti spoustu stresu. Kontrolou se rozumí to, že se doopravdy zvedneš a ověříš si, že ingredience máš. To, že si myslíš, že je máš, neznamená, že je doopravdy máš. Tolikrát jsem věřila, že mám nějakou ingredienci a v půlce pečení mi došlo, že ji vlastně nemám, že už jsem ji dávno použila, zapomněla koupit nebo z dalších důvodů, na kterých nezáleží. Poté totiž musím řešit, jak ji nahradím a ne vždy je to jednoduché.

Pokud možno, ingredience si před pečením i připrav na pracovní desku, klidně si je i odvaž, to ti také ušetří hodně času. Ne vždy je to ale praktické, protože si je často musíš přesypat do mističek, skleniček a tak dále, takže ve výsledku musíš umývat o hodně nádobí víc. Minimálně si je ale vytáhni a dej je všechny k sobě, abys pak nemusel/a cestovat po kuchyni pro každou jednotlivou ingredienci.

Neotvírej dveře od trouby při pečení, určitě ne ze začátku.

Jedna z největších chyb, kterou můžeš udělat při pečení, je ta, že otevřeš dvířka od trouby pár minut potom, co jsi tam dal/a něco péct. To většinou způsobí, že se ti pečená dobrota srazí. Do trouby totiž pronikne studený vzduch, který naruší teplotu a to může vést právě ke sražení těsta. Možná ti to přijde jako maličkost ale je to doopravdy škoda! Uděláš všechno dobře, dáš do trouby a poté si všechno zkazíš otevřením dvířek? Proto si na to dávej pozor.

Když už vypadá pečené těsto hotově (resp. obvykle začíná tmavnout), můžeš troubu otevřít. Ale i tak se ji snaž otevřít jen na co nejkratší dobu.


Chceš zjistit, jestli je něco v troubě upečené? Sleduj barvu a poté zapíchni špejli nebo párátko do těsta.

Nejlepším idikátorem upečení je test špejle či párátkem. Ještě předtím bys ale měl/a být schopný/á pozorovat změny především barvy. Kromě toho bys měl/a i cítit vůni pečené dobroty. Pokud tyto dva body platí, můžeš se přesunout právě k testu s párátkem nebo špejlí. Stačí píchnout do těsta a poté špejli vytáhnout - je čistá? Potom je těsto upečené. Většinou by se na ni nemělo nic lepit. Záleží ale i na receptu. Ne vždy to jde použít, jedná-li se například o něco plněného.


Nech vše vychladnout!

Po upečení vytáhni z trouby a nech vychladnout. Nezapomeň ani na to, že i po vytažení z trouby dochází stále k "pečení". Plech či formy jsou stále velmi horké. Některé recepty tak vyžadují po pár minutách přendat na mřížku či jednoduše kamkoli jinam (většinou to můžeš vidět u receptů na sušenky).

Čerstvé bývá často nejlepší. Takže možná budeš v pokušení hned rozkrájet a ochutnat. To by mohla být chyba. Vždy bys měl/a nechat vychladnout nebo alespoň půl hodinu či hodinu "odležet". Obzvlášť před krájením.


Pečící papír nebo tuk a mouka!

Při používání plechů, forem a formiček (jiných než silikonových) nezapomeň ani na pečící papír, případně je vymaž a pomoučni. To zabraňuje pečenému těstu přilepit se k formě a lze ho i lépe vydělat. Vídám mnoho receptů, kde se těsto připravuje přímo do pekáčku nebo plechu bez pečícího papíu ale vždy, když je vyzkouším, tak je těsto přilepené ke spodu a je opravdu těžké ho dostat ven. Proto doporučuji vždy použít pečící papír nebo vymazat (a případně i pomoučnit). Navíc například pečící papír ušetří i spoustu času s umýváním.


Máš ještě nějaké další základní tipy, které by měl každý při pečení vědět? Poděl se o ně s námi v komentářích, budeme jen rády! Věříme, že jich existuje veliké množství a že jsme určitě nepokryly všechny. Jedná se o základy, které je opravdu dobré vědět, takže máš-li v plánu péct, zapamatuj si je!


Líbí se ti naše recepty a články? Dej nám vědět do komentářů, jak se ti tento recept na krémové těstoviny s ricottou povedl! Sleduj nás i na sociálních sítích. Na Facebooku nás najdeš jako Twin recipe (uzavřená skupina či veřejná stránka) nebo na Instagramu (@twin_recipe) či na Tiktoku. Dále nás můžeš sledovat i na Pinterestu!


Přejeme dobrou chuť!

Twin recipe


Štítky:

55 zobrazení0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše

Commenti

Valutazione 0 stelle su 5.
Non ci sono ancora valutazioni

Aggiungi una valutazione
bottom of page