top of page

Zdravý jablečný koláč se slaným karamelem

Aktualizováno: 7. 10.

Tento recept na zdravý jablečný koláč se slaným karamelem si zamiluješ! Je jednoduchý a chutná dokonale. Hodí se na blížící se podzim a na zpracování zásoby jablek, které se hromadí na zahrádkách! Skvěle se hodí jako zdravý dezert ale i jako zdravá snídaně!


Jablečné recepty milujeme, a proto jich na našem webu najdeš několik. Tento recept kombinuje dokonalá šťavnatá jablka s chutí slaného karamelu a krémového tvarohu. Pokud máš doma jablka a nevíš, co s nimi, vyzkoušej i tento jednoduchý recept na jablečný koláč se slaným karamelem. Nejedná se sice o pravý slaný karamelem ale chuťově je k nerozeznání! A je mnohem zdravější.


Pro tento recept jsme připravily zdravý datlový karamel, který jsme v minulosti udělaly již vícekrát - a nikdy nezklamal. Podrobnější recept najdeš zde: domácí slaný karamel. Ale stručný recept na něj najdeš i v postupu tohoto receptu.


Podívej se i na další zdravé jablečné recepty na našem webu! Najdeš jich tu opravdu hodně. Tyto patří mezi naše nejoblíbenější:

Tak už na nic nečekej a připrav si náš dokonalý recept na zdravý jablečný koláč se slaným karamelem! Celý recept najdeš po obrázkem:

Zdravý jablečný koláč se slaným karamelem

Recept na zdravý jablečný koláč se slaným karamelem:


Potřebujete (na cca 6 porcí):

Základ:


Cheesecake vrstva:


Jablečná vrstva:

  • cca 300g jablek

  • cca lžíce skořice

  • *datlový "slaný karamel" cca 20g

  • asi lžíce citronové šťávy


Nahoru:

  • datlový "slaný karamel" 50g


Na posypání:

  • 20g ovesných vloček

  • 20g rozpuštěného másla

  • 10g třtinového cukru

  • 10 na kousky nakrájených mandlí, případně plátky mandlí


Postup:

  1. Předehřejte troubu na 175°C.

  2. Na krustu rozmixujte sušenky, ovesné vločky. Potom přimíchejte vejce a řecký jogurt.

  3. Připravné těsto na korpus vtlačte do formy s průměrem cca 15cm.

  4. Na cheesecake vrstvu smíchejte tvaroh, řecký jogurt, protein, vejce a vanilkový extrakt. Takto připravenou náplň nalijte na korpus.

  5. Připravte si jablečnou vrstvu. Na to nakrájejte jablka (můžete je i oloupat ale nemusíte). Smíchejte se skořicí, slaným karamelem a citronovou šťávou. Nasypte na cheesecake vrstvu do formy.

  6. Na to nalijte datlový slaný karamel a rozetřete.

  7. Na posypání smíchejte ovesné vločky, máslo, cukr a nakrájene mandle dohromady a nadrobte nahoru. Případně přidejte více ovesných vloček, jestli nejde drobit nebo naopak více rozpuštěného másla, je-li to příliš tuhé.

  8. Takto připravený jablečný koláček dejte péct na 175°C asi 40 až 50 minut. Poté nechte vychladnout a je hotovo.

  9. *Na datlový slaný karamel stačí rozmixovat datle se špetkou soli, vanilkovým extraktem a troškou mléka (pro lepší konzistenci). Podrobnější recept zde!

Pár poznámek na konec:

Místo datlového slaného karamelu můžete použít i klasický ale tento datlový je mnohem zdravější. V tomto receptu navíc nepoznáte ani žádný rozdíl, co se chuti týče!


Proteinový prášek s příchutí slaného karamelu zvýrazní chutě v koláčku ale pokud ho nemáte, můžete místo něj přidat i vanilkový protein. Pokud nechcete použít ani jeden, tak nemusíte. Potom ale přidejte 1 lžíci libovolného sladidla ať už sypkého nebo tekutého.


Řecký jogurt můžete nahradit i skyrem, který je mu velmi podobný. Případně můžete ještě použít klasický bílý jogurt, ale ten obsahuje méně bílkovin, tak na to nezapomínejte.


Sušenky na korpus můžete používat dle svých preferencí. Fungovat budou nejspíš všechny různé druhy. My používáme sušenky Gullón, které jsou bez cukru a chutnají naprosto skvěle. Můžete je sehnat zde!


Líbí se ti naše recepty? Dej nám vědět do komentářů, jak se ti tento recept na krémové těstoviny s ricottou povedl! Sleduj nás i na sociálních sítích. Na Facebooku nás najdeš jako Twin recipe (uzavřená skupina či veřejná stránka) nebo na Instagramu (@twin_recipe) či na Tiktoku. Dále nás můžeš sledovat i na Pinterestu!


Přejeme dobrou chuť!


Kalorické hodnoty na 1 porci:

Chcete číst dál?

Chcete-li pokračovat ve čtení tohoto exkluzivního příspěvku, zaregistrujte se na twinrecipe.com.

906 zobrazení0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page